ACTUALITAT
Slider

L’obra “Muixeranga a la Mare de Déu” de l’artista bocairentí Vicent Ramón Pascual ha sigut la guanyadora del concurs de cartells de les Festes de la Mare de Déu de la Salut 2018. Mentre que un muixeranguer de la Muixeranga d’Algemesí porta als muscles a la patrona d’Algemesí, el xiquet Jesús llueix els colors de la Nova Muixeranga, conformant una representació de bona sintonia i germanor tan característica de la nostra festa. Una imatge que mescla a la perfecció la modernitat del disseny gràfic més actual i el respecte a la tradició de la celebració i els seus balls.

El cartell de Pascual, qui ja ha guanyat aquest certamen en diverses ocasions en el passat, ha sigut l’escollit d’entre una gran quantitat de treballs que van ser presentats al concurs per un jurat d’experts presidit per l’alcaldessa Marta Trenzano i format per Pere Blanco, regidor de Cultura, Javier Maravilla, dissenyador i guanyador d’aquest concurs en altres edicions, Salvador Ferrís, dissenyador, artista faller i guanyador del logo 400 aniversari, i Carmen Girbés, dissenyadora i autora del cartell de Nits de música a la Xopera 2017.

La imatge de la muixeranga enfront del retaule de la Basílica de Sant Jaume Apòstol del fotògraf algemesinenc Paco Donderis ha sigut escollida d'entre les 60 manifestacions culturals que apareixen al llibre Patrimoni Mundial i Immaterial d'Espanya per a ser la portada d'una obra que es distribuirà arreu de tot el món com una iniciativa més per a la promoció de la Marca Espanya. Des del Museu Valencià de la Festa s'ha dut a terme un intens treball per a fer valdre les Festes de la Mare de Déu de la Salut com a ambaixadores mundials del patrimoni espanyol.

Aquesta obra de més de 350 pàgines, on es recullen tots els patrimonis culturals nacionals, ha sigut editada pel Ministeri d'Assumptes Exteriors i Cooperació amb la col·laboració de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (aecid) i Cooperació Espanyola amb motiu de l'Any Europeu del Patrimoni Cultural. Es tracta d'un detallat treball de documentació il·lustrat amb fotografies de gran qualitat que pretén ser un compendi dels nostres patrimonis materials, immaterials i naturals.

Editat en espanyol i anglés, aquest projecte vol trencar barreres i donar a conéixer els grans tresors d’Espanya més enllà de les nostres fronteres. D’una banda, es tracta d’un treball que reivindica la riquesa cultural d’un país que amaga milers de joies en tots els racons del seu territori. Unes joies que els espanyols i espanyoles han sabut guardar al llarg del temps, preservar-les front l’adversitat i transmetre-les de pares i mares a fills i filles generació rere generació. D’altra banda, aquest llibre vol ser un reclam per al turisme internacional. Que tot el món vulga visitar Espanya no sols pel bon clima i el seu menjar, que també, sinó pel seu enorme patrimoni natural i cultural. El llibre Patrimoni Mundial i Immateriald'Espanya vol impressionar i ser ambaixador mundial de la Marca Espanya a les llibreries de tot el món.

 

La Muixeranga d’Algemesí va actuar el passat 16 de juny en la XIX Trobada de Muixerangues d’Algemesí junt amb laltra colla amfitriona, la Nova Muixeranga, i les dues colles convidades, la Muixeranga de la Safor i els Castellers de Sants.

En aquesta ocasió, la muixeranga degana va donar pas a la participació dels nous membres de l’agrupació en les diferents figures que va realitzar: un Cinc d’Ors (Tomasina amb quatre Torretes), una Sènia (amb una Morera al mig) i dues Altes de Cinc simultànies.

Per la seua banda, la Muixeranga de la Safor va completar la millor actuació de la història, amb tres figures de cinc altures.

Abans de l’acte a la plaça Major, de matí, Jordi Beltrán i Quique Estrela han oferit una xarrada col·loqui amb el títol “Com s’organitza una Diada Castellera i una Trobada Muixeranguera”.

La XIX Trobada de Muixerangues d’Algemesí ha sigut possible gràcies a l’Ajuntament d’Algemesí, La Generalitat Valenciana, l’Escola Musical de Tabal i Dolçaina i les dues muixerangues de la ciutat.

Autoria de les fotos: tempsdemuixeranga.com