PARTITURA-MUIXERANGA-ALGEMESI.jpg
MÚSICA

Tabal i dolçaina "la música de la muixeranga"

La música la interpreten el Tabal i la dolçaina, amb dues tonades bàsiques, una per a la dansa del ball, i l'altre, mes coneguda popularment com la Muixeranga, senzilla i emocionant, amb ritme molt pautat, com per a servir de guia en l'alçament de les torres. N'hi ha una tercera, molt específica, sobre la composició del cant gregorià del Dies Irae, dies illa, per a la figura de L 'Enterro (la qual representa el soterrament i assumpció de la Mare de Déu).

El grup de Dolçainers de la Muixeranga d’Algemesí naix com a tal cap a l’any 1998 per la necessitat d’acompanyar la Muixeranga en les seues actuacions fora d’Algemesí, encara que ja en la dècada del 70 alguns membres tocaven en el ball en les festes de la Mare de Déu de la Salut. Mai no ha sigut un grup tancat sinó obert i molt flexible, tant pel que fa als dolçainers com als tabaleters, i  ha anat consolidant-se al llarg de quasi vint anys amb la incorporació constant de nous membres, permanents o de reforç puntual, per a tocar en les diverses actuacions de la Muixeranga dins i fora d’Algemesí.  

Tots els membres que formen o acompanyen l’agrupació saben tocar el tabal o la dolçaina, ja que han passat per L’Escola aprenent a afinar i repicar. El grup de tabals és més difícil de trobar i assegurar, ja que són xiquets i, per tant, ho tenen més difícil perquè els pares els deixen eixir fora d’Algemesí, cosa que no passa amb els tabaleters que són familiars dels dolçainers. A més, ambdós instruments assagen per separat, llevat d’alguna actuació important.

A banda de les peces tradicionals de la Muixeranga, la colla també ha anat fent repertori de tocates del món de la dolçaina interpretant-les allà on fora menester. Entre d’altres, ha actuat en festes de diferents barris, en les danses del Corpus, en companyia de L’Escola de Dolçaina, en Nadal i al Concurs de Nadales de Sant Pius X, en concert a Reus,  a Tarragona, al Teatre Municipal en la setmana d’Arrel Tradicional i en diferents actuacions a benefici de Mans Unides, Solmaral, Alzheimer i Jubilats. També cal destacar que ha acompanyat la Muixeranga en alguns desplaçaments importants, com la Fira Internacional de Turisme de Madrid (Fitur), o la visita a Brussel·les per vestir el Maneken Pis de muixeranguer.

L’uniforme del grup és variable segons l’oratge i l’ocasió: brusa negra, camisa blanca o polo blau; i el lloc de reunió on els seus components toquen i assagen és la casa de Ximo Pous, al carrer dels Figueres, que per problemes de salut ha deixat de tocar però continua cedint el local de manera altruista.

 

 Partitura de la Muixeranga d'Algemesí del mestre Moreno Gans 

Loading...

Partitura de l'Enterro i de la Muixeranga d'Algemesí

Loading...

Partitura del Florete o Ball de la Muixeranga d'Algemesí

Loading...

Versións de la muixeranga: 

A-phonics- Muixeranga suft rock- MP3

 

 Cant a la Muixeranga

 

 Banda Simfònica d'Algemesí + Xavier Richart

 

La Muixeranga d'Algemesí politono per al mòbil WAV

La Muixeranga d'Algemesí Xavier Richart MP3